You are currently viewing Vaginisme

Vaginisme

Ordet vaginisme betyder skedekrampe. Det er en smertefuld reflektorisk sammentrækning af bækkenbundsmusklerne ved forsøg på indføring af penis, fingre eller andet. Smerterne kan både forekomme ved skedeåbningen, såvel som dybere inde i skeden. Man kan ikke selv styre kramperne, og det hjælper derfor heller ikke at få at vide, at man “bare skal slappe af”.

Hvorfor lider man af vaginisme?
Man mener at det stammer fra tidligere erfaringer med at det har gjort ondt at få indført noget i skeden – måske har man haft en dårlig erfaring hos en gynækolog, oplevet seksuelle overgreb eller haft en smertefuld seksuel debut.
Der menes også at være en sammenhæng mellem stress og spænding af bækkenbunden.

Hvordan behandler man vaginisme?
Først og fremmest må man finde ud af, om smerterne er forbundet med en tidligere ubehagelig oplevelse. Ved hjælp af samtaleterapi kan man finde frem til eventuelle sammenhænge og derigennem få bearbejdet traumet.
Er spændingen relateret til stress, kan det hjælpe at få et øget fokus på at lære sig at slappe af i bækkenbundsmusklerne. Man kan bruge knibeøvelser til dette – de giver en fornemmelse for hvornår man spænder og hvornår man slapper af. På den måde kan man aktivt begynde at slappe af i de overspændte muskler.

Hvis spændingerne skyldes tidligere traumer, må man, udover samtaleterapi, lære kvinden selv at kunne kontrollere sine muskler ved hjælp af gradvise penetrations- og berøringsøvelser. Det skal gøre langsomt og nænsomt – evt. bare i tankerne til at starte med. Og så må man sætte delmål, fx at kvinden kan gennemføre en gynækologisk undersøgelse, siden at hun kan gennemføre et samleje og til sidst at hun bliver i stand til at nyde at have sex.

Lider du af vaginisme eller kender kender én der gør, så tøv ikke med at tage kontakt med mig.

Del på facebook
Facebook

Dette indlæg har 1 kommentar

Skriv et svar