You are currently viewing Smerter i og omkring skeden

Smerter i og omkring skeden

Smerte er generelt subjektivt, og opleves forskelligt fra person til person. Smerter kan både være akut opstået eller have været til stede i længere tid, såkaldte kroniske smerter. Ofte påvirker smerterne lysten og evnen til at have sex. Og er sexlysten/evnen påvirket, har det ofte stor indvirkning på psyken – man bliver nemmere stresset, får måske lavere selvværd og/eller depressive tanker. Og det påvirker igen de relationer man er i.

Smerter i og omkring skeden opdeles i dyspareuni, som er smerter ved vaginalt samleje og vaginisme, som er ufrivillige muskelsammentrækninger ved forsøg på at indføre noget i skeden. Dette har jeg skrevet om i et andet blogindlæg, læs mere her.

Vulvodyni hører under dyspareuni, og er kendetegnet ved smerter i og omkring skeden. Smerten beskrives ofte som sviende, stikkende og brændende, og lidt svær at lokalisere præcis. Der vil ikke kunne ses en fysisk forandring hos kvinden.

Der findes to slags vulvodyni. Én hvor smerterne kommer uden berøring, og én hvor der skal berøring til at smerterne udløses. Ved første type kommer smerterne altså spontant, uden berøring, og kvinderne kan derfor ofte have samleje uden smerter. Ved berøringsudløst vulvodyni er der normalt ingen smerter før berøring og samleje.

Dyspareuni er ofte et samspil mellem psykosociale, relationelle og biologiske faktorer.
Biologiske faktorer kan bl.a. være:
– neurologiske sygdomme
– allergi
– skader efter en fødsel (fx bristninger, klip, arvæv)
– hudsygdomme (fx Lichen sclerosus)
– nedsynkning af skedens for- eller bagvæg eller af livmoderen
– infektioner (fx svamp, sexsygdomme, blærebetændelse)
– en meget spændt bækkenbund
Psykosociale faktorer kan bl.a. være:
– konflikter med sin partner
– nedsat seksuel lyst
– tidligere seksuelle overgreb
– psykiske sygdomme, bl.a. depression og angst.

Man skal ikke acceptere at have smerter, uanset årsag. Få hjælp af en sexologisk uddannet terapeut, der også har en sundhedsfaglig baggrund. Læs mere om min baggrund her.Del på facebook
Facebook

Skriv et svar