You are currently viewing Body image og spectatoring

Body image og spectatoring

Body image er et komplekst begreb der handler om hvordan vi ser os selv, hvilke tanker og følelser vi har om vores krop, og ikke mindst hvordan vi tror at andre ser os. Body image dækker altså både over kropsbillede og kropsopfattelse.
Faktorer der påvirker body image kan være historiske, kulturelle, sociale, biologiske og/eller individuelle. Det er et vigtigt begreb i forhold til seksualitet, da man jo bruger sin krop i en seksuel relation, og dermed er afhængig af hvordan man opfatter den. Kropsbilledet kan lede fokus væk fra den seksuelle interaktion, ophidselsen og glæden ved sex.


Flere studier viser, at folk der har et større fokus på eget body image under fysisk intimitet med en partner, også rapporterer flere seksuelle problemer. Disse seksuelle problemstillinger inkluderer b.la. mindre lyst til sex, øget nervøsitet under sex og færre orgasmer. 
Forskning har vist, at body image kun er svagt relateret til hvor attraktiv andre vurderer én.                
Personer med bekymringer over eget body image, lader til at tænke meget over hvad partneren tror, tænker og føler. Negativt Body image påvirker begge parter i et forhold, og kan være et symptom på større problemer i relationen. Flere undersøgelser og studier kommer frem til de samme fordele ved at have et positivt body image frem for et negativt; hyppigere sex, hyppigere orgasmer under sex, hyppigere initiativ til sex, større tryghed ved at afklæde sig foran sin partner, større tryghed ved at have lyset tændt under sex, større tryghed ved at prøve nye seksuelle stillinger og større tiltro i evnen til at tilfredsstille partneren seksuelt. Flere undersøgelser har desuden peget på og fundet frem til, at der er en sammenhæng mellem kvinders negative body image og det at føle sig overvægtig eller fysisk utiltrækkende, hvilket gør, at kvinderne er mindre interesserede i at være seksuelt intime, har færre erotiske fantasier og lavere sexlyst.

Et negativt body image kan vanskeliggøre det at give og modtage seksuel intimitet, og således være medvirkende til, at fokus er på egen krop under sexakten i stedet for på nydelsen. Distraherende tanker omkring eget body image kaldes spectatoring.                                                                                       
”Spectatoring – the self-conscious scrutiny of one´s own body during sex instead of immersion in the sensate experience itself” . Altså en tilstand hvor tanker, følelser og bekymringer om egen krop fylder mere end nydelsen under sex, og man derfor har svært ved at give slip, give sig hen og være tilstedeværende. For at opnå orgasme med eller uden partner er det nødvendt at turde ”give slip” og miste kontrollen. For at dette er muligt, er det afgørende at føle sig tryg og godt tilpas, i særlig grad med egen krop.

Spectatoring handler om at man overanalyserer og over-tænker ens egen rolle under sex. Man hopper på en måde mentalt ud af den seksuelle akt og evaluerer hvordan man klarer det. “Gør jeg nok for at tilfredsstille min partner? Kunne jeg gøre mere?”. Når man tænker for meget over dette under sex, så kan det skabe en angst, som gør ens lyst og ens evne til orgasme mindre.
Mange gange lider man af spectatoring hvis man har nogle oplevelser fra tidligere med i bagagen. Det kan være at der ikke blev talt om sex, eller ligefrem talt negativt om sex i ens familie, da man voksede op. Det kan lede til skamfulde tanker omkring sex senere i voksenlivet. Det kan også være at man har oplevet traumatiske seksuelle krænkelser som fx voldtægt.

Hvis man skal overvinde et negativt bodyimage og spectatoring, er det nødvendigt at begynde at elske sig selv og sin krop. Det kan dog være svært, hvis man i mange år har haft et negativt selvbillede. Det kan hjælpe at gå i terapi, for at få bearbejdet de hændelser, følelser og tanker, der har ledt til problemet. Det hjælper også at italesætte det overfor sin partner og få en åben dialog om det. Endelig kan det også hjælpe at lave nogle særlige berøringsøvelser, der nedsætter anspændtheden og øger nærheden og intimiteten med sin partner.

 

Del på facebook
Facebook

Skriv et svar